Running

Hardlopen en krachttraining; een prima combinatie

Het is wetenschappelijk aangetoond: specifieke krachttraining voor beginnende en gevorderde hardlopers leidt tot betere prestaties.

Door Redactie Fit 'n Run

op Dinsdag 14 maart

Leuk artikel? Deel het!

Specifieke krachttraining zorgt voor meer spierkracht en een efficiëntere looptechniek. Uit onderzoek blijkt dat de loopefficiëntie zelfs tot 8 procent kan toenemen.
Fit 'n Run past dit toe in de trainingen en veel van de oefeningen vind je dan ook terug bij de buiten trainingen. 

Welke oefeningen in het bijzonder? 

1. Squat
De squat is een uitstekende oefening voor je been-, core- en bilspieren. Hierdoor ontwikkel je meer spierkracht en stabiliteit. Iets waar je zeker profijt van hebt bij middellange en lange afstanden.

2. Step-up
De step-up is een meer dynamische oefening en zorgt voor meer explosiviteit van je sprong, waarbij je voornamelijk de kuitspieren aanspreekt. Let goed op dat je op de voervoet landt en niet op de hiel.

3. Lunge
De lunge is een uitstekende oefening voor de quadriceps (bovenbenen) en de bilspieren.

4. Glute bridge
De glute bridge is een uitstekende oefening voor de bilspieren.

5. Plank
De plank, wie kent em ondertussen niet? Dit is een perfecte oefening voor sterkere corespieren. Probeer ook eens op je zij te draaien voor de side plank. Hij kan op je handen en op je ellebogen. De oefening is nog iets zwaarder voor je schouders als je het op je handen uitvoert.

6. Bench press/opdrukken
Naast je onderlichaam is het ook belangrijk om je bovenlichaam te trainen om onder en bovenlichaam in balans te houden. Bankdrukken kan je helpen om je borstspieren, triceps en schouderspieren te versterken. Hiervoor heb je wel een bankje. Heb je dit niet tot je beschikking? Dan kan je ook gewoon thuis opdrukken. Hieronder zie je een video van de juiste uitvoering van de bench press en opdrukken.

7. Optrekken
Verder is het belangrijk om de spieren te trainen die je gebruikt om een beweging te maken wanneer je iets aantrekt. Dit zijn voornamelijk de rugspieren en biceps. Een van de meest simpele oefeningen hiervoor is het optrekken van je eigen lichaamsgewicht aan een stang. Als je niet gelijk kan optrekken, kun je dit langzaam opbouwen op de lat pull-down machine.


Bron https://www.fitmagazine.nu/hardlopen-en-krachttraining-prima-combinatie/

0 Reacties op "Hardlopen en krachttraining; een prima combinatie"

Reageer als eerste

Enthousiast? Doe mee met Fit 'n Run!

Probeer het gratis uit

Vind een abonnement dat bij je past