Running

Wanneer koop jij nieuwe hardloopschoenen?

Met regelmaat zien wij hardlopers en deelnemers met oude 'afgetrapte' schoenen. Verantwoord trainen is niet alleen trainen onder begeleiding van een goede trainer of met een goed trainingschema. Wanneer vervang jij je schoenen?

Door Redactie Fit 'n Run

op Dinsdag 18 april

Leuk artikel? Deel het!

Hardloopschoenen gaan meestal 8 tot 12 maanden mee en dit is afhankelijk van het aantal kilometers en weken dat je loopt. De demping controleren voorkomt klachten en wanneer de schoenen versleten zijn (zie slijtagepatroon) is vervangen nodig.

Wat is precies de levensduur van hardloopschoenen? Het gevaar van oude schoenen is dat je er sneller blessures van kunt krijgen. 

Hoe lang gaan hardloopschoenen mee?
Vele mensen hebben vast nog wel ergens oude hardloopschoenen in de kast staan van meer dan 5 jaar oud. Ze zien er nog mooi uit op de bovenzijde, dus ze denken “Kijk eens aan, daar zijn mijn schoentjes weer, die gaan we weer eens gebruiken”.

Demping controleren
De demping controleren kan wel als je echt een compleet nieuw paar neemt en naast je huidige gebruikte schoenen zet. Dan kun je met de hand voelen maar veel beter is natuurlijk een dempingsapparaat gebruiken. Laten we eerlijk zijn: dit doe je niet. Daarom noemt bijna iedereen de kilometers die je loopt die bepalen wanneer een hardloopschoen versleten is.

Wanneer versleten?
Een hardloopschoen is als hij zo rond de 1200 km zit ongeveer 35% van zijn demping kwijt en zal dan ook een stuk minder plezierig lopen. Dan ben je toe aan vervanging om blessures tegen te gaan.

Wanneer nieuwe nodig?
De meeste detaillisten zullen zeggen dat ze zo rond de 1000-1500 km aan vervanging toe zullen zijn. Wanneer heb je nieuwe hardloopschoenen nodig? Dat zal dus vanaf zo’n 1000 km zijn en dan weet je ook al dat de demping al wat is teruggelopen.

Slijtagepatroon
Veel mensen onderschatten hoe lang ze hun schoenen al hebben, vaak noemt men een jaar als het al anderhalf of twee jaar is, herken je dat? Daarom kun je ook naar de slijtage onder de schoen aan de zool kijken. Na 1000 km is het slijtagepatroon onder de schoenen al goed te zien en als jouw schoenen nu deze slijtage al duidelijk laten zien dan kan het al zo ver zijn. 

Klachten
Als de schoenen een half jaar in de kast liggen worden ze ook stugger. Door alleen al het stilliggen, vocht en temperatuursverschillen wordt de zool harder en stugger waardoor ze snel oud worden. Dan dreigt er het gevaar te ontstaan van de blessures.

Bron: hrdlpn.nl

0 Reacties op "Wanneer koop jij nieuwe hardloopschoenen?"

Reageer als eerste

Enthousiast? Doe mee met Fit 'n Run!

Probeer het gratis uit

Vind een abonnement dat bij je past